Forsøge at blive gravid

At forsøge at blive gravid kan være anstrengende. Cirka otte ud af ti par, der forsøger at blive gravide, bliver det inden for et år. Andre må vente længere. Det blevet mere almindeligt med nedsat frugtbarhed, fertilitet, end at man slet ikke kan få børn.

Cirka hvert femte par har på et eller andet tidspunkt i livet vanskeligt ved at få børn. Det kan føles anstrengende ikke at kunne blive gravid, når man gerne vil være det, men ofte hjælper det at være tålmodig og fortsætte med at forsøge. Når man har forsøgt at få et barn i et års tid, uden at det er lykkedes, kan man henvende sig til sundhedsvæsenet.

Cirka otte ud af ti par, der forsøger at blive gravide, bliver det inden for et år. Andre må vente længere. Hvis man har forsøgt at få et barn i mindst et år, uden at det er lykkedes, kan det for eksempel skyldes, at kvinden ikke har regelmæssig ægløsning, eller at mandens sædceller er af for ringe kvalitet eller mangler helt. Det er også sværere at blive gravid, hvis man er lidt ældre. Hos kvinder kan frugtbarheden begynde at aftage allerede i 30-35 års alderen. Barnløshed kan også skyldes forskellige livsstilsfaktorer eller faktorer, som man ikke er herre over, som for eksempel en medfødt afvigelse eller sygdom.

Nedsat frugtbarhed, fertilitet, er blevet mere almindeligt, end at man slet ikke kan få børn. Ved nedsat frugtbarhed kan det tage længere tid at blive gravid.

 

Kilde: www.1177.se samt fagligt evalueret af RFSU-klinikken