Inden graviditet

Der er nogle ting, man kan tænke over hvis man ønsker at øge chancerne for at blive gravid. Det bedste er et regelmæssigt samliv, det vil sige at have samleje to-tre gange om ugen. Så er chancerne for at man bliver gravid, inden for et år, store.

Det kan være betryggende at vide, hvordan kroppen fungerer, når man planlægger at blive gravid. Hvordan fungerer det her med ægløsning og målinger af hormoner?

Ægget er befrugtningsdygtigt et halvt til et helt døgn. Men eftersom sædceller kan leve i livmoderen i flere dage, kan de vente på ægget, indtil det kommer. Derfor kan det være lettere og mere harmonisk at have samleje to til tre dage om ugen uanset hvilken dag i menstruationscyklussen det er, end at forsøge at ramme dagen for ægløsning, hvilket kan føles stressende for mange.

Det er godt at holde op med at ryge og være mådeholden hvad angår alkohol. At have en normal kropsvægt, det vil sige hverken at være over- eller undervægtig, påvirker chancerne positivt. Har man uregelmæssige menstruationer, kan man bruge en ægløsningstest for at finde ud af, om man har ægløsning.

 

Kilde: www.1177.se samt fagligt evalueret af RFSU-klinikken